4 Απρ 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Εδώ και 20 ημέρες διεξάγεται ένας αγώνας στο ΑΠΘ, που έχει μετατρέψει την πρυτανεία σε κατάληψη φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και άλλων αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας και σε κέντρο αγώνα ενάντια στο καθεστώς των εργολαβιών, το ίδιο στο οποίο δούλευε η Κ. Κούνεβα. Η επίθεση στην Κ. Κούνεβα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε ειδυλλιακό τοπίο. Εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, επισφάλειας, εργοδοτικής παρανομίας και τρομοκρατίας η οποία εντείνεται στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και προωθείται από την πολιτική του κεφαλαίου. Το καθεστώς αυτό καλά κρατεί και στο ΑΠΘ με τη μορφή εργολαβιών. Το πανεπιστήμιο προκειμένου να καλύψει πάγιες ανάγκες του, όπως π.χ. ο καθαρισμός, συνάπτει συμβάσεις με εργολαβικές εταιρίες (στην περίπτωση του ΑΠΘ με την Οικολογική η οποία συνεργάζεται με την ΟΙΚΟΜΕΤ). Έτσι στην πράξη δημιουργείται ένα καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου και παρουσιάζονται στις σχέσεις των εργαζομένων με την εργολαβική εταιρία φαινόμενα αντίστοιχου πνεύματος με αυτά που αντιμετώπιζε η Κ. Κούνεβα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε η κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ με αιτήματα την κατάργηση αυτού του εργασιακού καθεστώτος, τη μονιμοποίηση όλων των υπαλλήλων που δουλεύουν υπό αυτό το καθεστώς και άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κανονική λειτουργία της λέσχης και των εστιών.


Η εργοδοσία σε αυτήν την προσπάθεια καταστολής του συγκεκριμένου αγώνα, βρήκε αρωγό της τον πρύτανη και μερίδα συγκλητικών όπου με διαδικασίες - παρωδία αποφάσισε να καταγγείλει την κατάληψη της πρυτανείας και να καλέσει σε επανακατάληψή της από «εξαγριωμένους» καθηγητές και φοιτητές θέτοντας επανειλημμένα ζήτημα άρσης ασύλου στα κανάλια. Σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση επιλέγει κεντρικά την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και συγκεκριμένα το άσυλο, τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν γεγονότα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με το μαζικό κίνημα και σε αυτήν τη συγκυρία δρουν υπονομευτικά προς αυτό, συκοφαντώντας τον αγώνα. Αντίθετα με αυτό που ο πρύτανης ήλπιζε, σύσσωμοι φοιτητές και εργαζόμενοι τον αποστόμωσαν, προασπιζόμενοι τον πραγματικό χαρακτήρα του ασύλου, ιστορικό κεκτημένο του λαϊκού κινήματος και χώρο στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν πραγματικά επικίνδυνες για το σύστημα κοινωνικές-κινηματικές διαδικασίες. Η μαζική παρουσία των φοιτητών και των εργαζομένων στο χώρο της πρυτανείας που διεξαγόταν η σύγκλητος, σε συνδυασμό με την πίεση που άσκησε η πολυήμερη κατάληψη της πρυτανείας, ανάγκασε τις πρυτανικές αρχές σε αναδίπλωση και τοποθέτηση επί του πραγματικού ζητήματος των εργολαβιών. Κάθε προπαγάνδα περί μειοψηφιών και περιθωριακών ομάδων κατέρρευσε υπό το βάρος της μαζικής παράστασης των φοιτητικών συλλόγων και σωματείων εργαζομένων. Αναδείχθηκε ο πραγματικός ρόλος του πρύτανη στο πανεπιστήμιο και η διαπλοκή του με τα συμφέροντα των εργολάβων και εξαναγκάστηκε να λάβει την δέσμευση ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση απομάκρυνσης των εργολαβιών και μονιμοποίησης των εργαζομένων.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΔΩ! Τέτοιες «δεσμεύσεις» έχει ξαναπάρει η πρυτανεία χωρίς ουδέποτε να τις υλοποιήσει. Φοιτητές και εργαζόμενοι συνεχίζουν να παλεύουν με όπλο τους την ενότητα και τους ανυποχώρητους και συνεχείς αγώνες κόντρα στο συμβιβασμένο-γραφειοκρατικοποιημένο συνδικαλισμό και τις ξεπουλημένες ηγεσίες, με συνελεύσεις - καταλήψεις – απεργίες μέχρι την τελική νίκη για την ανατροπή των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όχι μόνο στο ΑΠΘ αλλά και παντού.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ.


ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ- ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΡΑ.


Φοιτητικοί Σύλλογοι:
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ- ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΧΗΜΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου