30 Μαρ 2009

Ή ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!

Η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η συνδικαλίστρια Κ.Κούνεβα ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα (ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθοί πείνας κλπ.) και την τρομοκράτηση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Αυτό το καθεστώς του σύγχρονου δουλεμπορίου, που γιγαντώνεται κάτω από τη βαριά σκιά της οικονομικής κρίσης, αποτυπώνεται εντός του ΑΠΘ με τον πιο έντονο τρόπο στο καθεστώς των εργολαβιών στο οποίο δουλεύει το εργατουπαλληλικό προσωπικό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε η κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ από 16/3 καθώς και άλλες κινητοποιήσεις όπως η πορεία στις 19/3, με κεντρικό αίτημα την κατάργηση αυτού του εργασιακού καθεστώτος και τη μονιμοποίηση όλων των υπαλλήλων. Σε αυτές συμμετείχαν και στήριζαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, Βιολογικού και Γεωλογικού, το σωματείο εργαζομένων του Α.Π.Θ. (με ψήφισμα στήριξης από το Δ.Σ., 4ωρες στάσεις εργασίας, πορεία) και άλλα σωματεία σε Θεσσαλονίκη ( πχ Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου, ΟΤΑ) και πανελλαδικά (τα 90 σωματεία μαζί με την ΠΕΚΟΠ το σωματείο της Κ. Κούνεβα). Είναι λοιπόν αντιληπτό, ότι το επιχείρημα του πρύτανη ότι η κατάληψη γίνεται από άτομα χωρίς ταυτότητα και ιδιότητα δεν ισχύει, αφού σε αυτή συμμετέχουν συλλογικότητες και συλλογικοί φορείς με αναγνωρισμένο, δημόσιο ρόλο και δράση.



Όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση του ΑΠΘ, επέλεξε συστηματικά να αποσιωπήσει τις κινητοποιήσεις και μεθοδευμένα να αποφεύγει την οποιαδήποτε τοποθέτηση γύρω από τα αιτήματα αυτών. Στην τελευταία Σύγκλητο (στην οποία δεν προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών και κάποιοι καθηγητές) στις 27/3 έσπασε τη σιωπή της αρνούμενη παρ όλ’ αυτά κάθε ευθύνη για το ζήτημα των εργολαβιών και επιλέγοντας να μετατοπίσει τη συζήτηση αλλού. Πιο συγκεκριμένα η Σύγκλητος ισχυρίστηκε ότι με την κατάληψη έχει παραλύσει η διοικητική και οικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Στην πραγματικότητα από την Πέμπτη 26/3 η κατάληψη της Πρυτανείας είχε ανακοινώσει στις πρυτανικές αρχές και, με ανακοίνωσή της έξω από την πρυτανεία, στους φοιτητές ότι θα λειτουργήσουν κανονικά οι γραμματείες των τμημάτων και η οικονομική υπηρεσία για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Η απάντηση του πρύτανη ήταν ότι όχι μόνο δε θα επιτρέψει σε αυτές τις γραμματείες να λειτουργήσουν, αλλά ότι θα κλείσει όλες τις γραμματείες του Α.Π.Θ. αποσκοπώντας στο να στρέψει το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στον αγώνα μας. Για τα προβλήματα που τυχόν θα δημιουργηθούν, λοιπόν, αν ευθύνεται πραγματικά κάποιος είναι η ίδια η διοίκηση του Α.Π.Θ.



Επιπλέον, ισχυριζόμενος ότι το άσυλο καταργείται από τους «καταληψίες», κάλεσε σε κίνηση ανακατάληψης της πρυτανείας από την πανεπιστημιακή «κοινότητα» και απείλησε με επέμβαση της αστυνομίας μέσα στο χώρο του ασύλου έτσι ώστε να «σπάσει» η κατάληψη σε μια προσπάθεια απαξίωσης και ποινικοποίησης των συλλογικών οργάνων, των αποφάσεων και των πρακτικών τους. Το πανεπιστήμιο όμως για εμάς δεν μπορεί να αποτελεί άσυλο για τις εργολαβίες και τις επιχειρήσεις ( ούτε για τα ερευνητικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, το σκάνδαλο με το πετρέλαιο) , αλλά πραγματικό άσυλο των λαϊκών διεκδικήσεων και των κοινωνικών αγώνων. Το ίδιο το καθεστώς των εργολαβιών είναι αυτό που καταργεί το άσυλο μέσω της τρομοκρατίας που ασκείται στους εργαζόμενους και των επισφαλών εργασιακών σχέσεων.



Τα 3.000 ευρώ που η Πρυτανεία έδωσε για την Κούνεβα δεν αποδεικνύουν την αλληλεγγύη του πανεπιστημίου προς αυτήν, τη στιγμή που όχι μόνο ανέχεται το καθεστώς αυτό των εργολαβιών στο Α.Π.Θ. αλλά επί πλέον καλύπτει τις εργολαβίες λέγοντας ότι όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα τηρούνται μέσα στο Α.Π.Θ., ενώ υπάρχουν πολλές δημόσιες και έγγραφες καταγγελίες από εργαζόμενους που αποδεικνύουν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας για τις οποίες και ο πρύτανης του πανεπιστημίου έχει λάβει γνώση και οι οποίες εκκρεμούν στην Επιθεώρηση Εργασίας.



Το τελευταίο επιχείρημα της Συγκλήτου είναι ότι οι εργολαβίες είναι εκ του νόμου υποχρεωτικές για όλους τους δημόσιους φορείς, πράγμα το οποίο δεν αληθεύει καθώς ο νόμος 3584/2007 δεν υποχρεώνει κανένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου να προσλαμβάνει εργαζόμενους υπό το καθεστώς εργολαβιών, απλά τους δίνει το δικαίωμα να το επιλέξουν. Ειδικά στην περίπτωση του Α.Π.Θ., το αυτοδιοίκητο (δηλαδή η διοικητική και οικονομική του αυτοτέλεια) διασφαλίζει ότι το πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να καταργήσει τις εργολαβίες και να προσλάβει μόνιμο προσωπικό. Παράδειγμα αποτελεί η κατάργηση των εργολαβιών με πρωτοβουλία του πρύτανη στο πανεπιστήμιο Αιγαίου που αν και δεν ταυτίζεται με το αίτημα μας για καθεστώς μόνιμης και σταθερής δουλειάς για τους εργαζόμενους με εργοδότη το ίδιο το πανεπιστήμιο (και στην ουσία το δημόσιο) αποδεικνύει τη δυνατότητα της διοίκησης του Α.Π.Θ. να πάρει πρωτοβουλίες.



Καλούμε τις αρχές του Α.Π.Θ. να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινήσουν όλες τις αναγκαίες διαδικασίες με στόχο την κατάργηση των εργολαβιών και την πρόσληψη όλων των εργαζομένων σε καθεστώς μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης στοχοποιώντας το άσυλο και ποινικοποιώντας τους συλλογικούς αγώνες και τις πρακτικές τους όπως είναι αυτή της κατάληψης.


Καλούμε όλους τους συλλογικούς φορείς του πανεπιστημίου, φοιτητικούς συλλόγους, το σύλλογο διδασκόντων, το σωματείο των εργαζομένων αλλά και συλλόγους και σωματεία της πόλης και του νομού Θεσσαλονίκης κάθε φοιτητή, νεολαίο και εργαζόμενο σε :

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΤΡΙΤΗ 31/3 10:00 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ

Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ενάντια στο νέο εργασιακό μεσαίωνα στις 2/4 με ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 9:30 ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

1 σχόλιο:

  1. καλούμε στις 5μ.μ. στην κατειλλημένη πρυτανεία του Παντείου
    σε ανοιχτή συζήτηση για τις υπεργολαβίες στις σχολές.





    Aλληλεγγύη Aντίσταση Aξιοπρέπεια




    Η επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο της Κωσταντίνας Κούνεβα στις 23/12, καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ, μέσω της εταιρείας επινοικίασης εργαζομένων καθαρισμού ΟΙΚΟΜΕΤ, και γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, έφερε στην επιφάνεια με τον πιο βίαιο τρόπο τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι/ες καθώς και το καθεστώς υπεργολαβιών σύμφωνα με το οποίο γίνεται ο καθαρισμός των δημοσίων κτιρίων και χώρων.

    Και στα Πανεπιστήμια, ο καθαρισμός των κτιρίων δίνεται ως υπεργολαβία, σε ιδιωτικές εταιρείες που υπό το καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας απασχολούν τις εργαζόμενες/ους με μισθούς πείνας, τις περισσότερες φορές χωρίς καθόλου ένσημα αντί για βαρέα και ανθυγιεινά όπως θα έπρεπε.

    Από τις 17 Μάρτη η πρυτανεία του Α.Π.Θ. τελεί υπό κατάληψη στην κατεύθυνση της έμπρακτης αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη των εργαζόμενων στον καθαρισμό και τη φύλαξη από το ίδιο το πανεπιστήμιο.

    Η δυναμική αυτή κίνηση φοιτητών και εργαζομένων, ενάντια στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την επισφάλεια και το καθεστώς επινοικίασης φοβίζει το πολιτικό προσωπικό της αγοράς και του κράτους. Γι’ αυτό και συσπειρώνεται το αντιδραστικό μπλοκ. Οι πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ. μαζί με όλο το συρφετό των καθηγητάδων, που στήριξαν το προηγούμενο διάστημα την αναθεώρηση του Α.16 και την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, χρησιμοποιούν τα πάντα φιλόξενα σ’ αυτούς Μ.Μ.Ε για να κραυγάσουν τρομουστερικά για το άσυλο, να θέσουν τελεσίγραφο στους καταληψίες και να καλέσουν σε αντισυγκέντρωση με σκοπό τον τερματισμό της κατάληψης.
    Συντάσσουν τις φωνές τους με όλους τους φύλακες της τάξης και της ασφάλειας των αφεντικών, με τους μπάτσους και τον εισαγγελέα Σανιδά, που απειλούν πλέον άμεσα όλες τις καταλήψεις εντός και εκτός σχολών, κάθε αυτοοργανωμένο και ελεύθερο χώρο αντίστασης.

    Οι απειλές τους δεν μπορούν να μας καταστείλουν. Αντίθετα δυναμώνουν την αλληλεγγύη μας προς το Α.Π.Θ. και προς όλες τις καταλήψεις και γεννούν νέες εστίες αντίστασης.

    Στο Πάντειο, τον καθαρισμό των κτιρίων έχει αναλάβει η εταιρεία ΑΝΑΞ που απασχολεί 22 εργαζόμενες/ους η πλειοψηφία των οποίων δουλεύουν για 24Ε /6ωρο, ανασφάλιστοι και υπό την επιτήρηση του προυστάμενου-ρουφιάνου του αφεντικού.
    Στο εμπορικό κέντρο πάντειο, η ‘δωρεάν σίτιση’ είναι ένα ακόμα μαγαζί μιας και η διαχείριση του εστιατορίου δεν γίνεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, αλλά έχει δοθεί με μειοδοτικό διαγωνισμό σε κερδοσκοπική εταιρία catering, η οποία για να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τα κέρδη της, εξουθενώνει τους υπαλλήλους της και ρίχνει επικίνδυνα την ποιότητα του φαγητού.
    Ο τεράστιος όγκος σημειώσεων που χρησιμοποιούμε δεν τυπώνεται μέσα στη σχολή από μόνιμους υπαλλήλους, αλλά έχει δοθεί με υπεργολαβία σε ιδιωτικό τυπογραφείο στο Μενίδι.
    Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης με τους μισούς περίπου εργαζόμενους/ες να έχουν προσληφθεί με ολιγόμηνες συμβάσεις ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες και να απειλούνται κάθε χρόνο με απόλυση.

    Σ’ αυτούς που σκούζουν στα τηλεπαράθυρα πως μέσα στο άσυλο δραστηριοποιούνται ομάδες βίας, απαντάμε πως αυτές οι ομάδες μας είναι γνωστές. Είναι οι εργολάβοι και οι εταιρίες που καταπατούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και κερδοσκοπούν ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους/ες, αφού χαίρουν ασυλίας και μέσα στα πανεπιστήμια.


    Καταλαμβάνουμε την πρυτανεία του Παντείου, ενός πανεπιστημίου ρημαγμένου οπως είχε αποδειχθεί, από τις μίζες και τις ρεμούλες διαφόρων προσώπων με θεσμική εξουσία (πρυτανικής αρχής, καθηγητών κλπ), ενάντια στην ελαστικοποίηση και τη μαύρη εργασία, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις εταιρίες υπεργολαβιών.
    Ενάντια στο μεγάλο παζάρι των εργασιακών δικαιωμάτων που στήνεται εδώ μέσα με τους εργολάβους.

    Οι απόψεις μας αυτές δεν αποτελούν έκφραση φιλανθρωπίας απέναντι στους ‘κακόμοιρους’ τους εργαζόμενους, ούτε μια πράξη ‘επαναστατικότητας’ εκ του ασφαλούς με την καβάτζα της οικογένειας. Δεν πηγάζουν από τον ξύλινο λόγο του στυλ ‘φοιτητές-εργατιά μια φωνή και μια γροθιά’. Είναι προϊόν της συνείδησης του γεγονότος πως στα χαμηλωμένα βλέμματα των καθαριστριών, βλέπουμε τον εαυτό μας σε λίγα χρόνια, αν όχι από τώρα. Συνείδησης του γεγονότος πως εμείς δε θα έχουμε διαφορετικό μέλλον , πως δε θα την βγάλουμε καθαρή, εμείς ατομικά. Πως αντίθετα με τις φαντασιώσεις που μας τρέφει ένα ολόκληρο σύστημα για το πανεπιστήμιο και μας μαύρα και ανασφάλιστα μας θέλουν να δουλεύουμε.
    Μακρυά από την επιθυμία να γίνουμε αφεντικά ή επιστήμονες-διαχειριστές των ζωών των άλλων, επιλέγουμε το βλέμμα των εργαζομένων, μεταναστών/στριών, των κρατούμενων, μαθητών/τριών να σταματήσει να είναι χαμηλωμένο.

    Καταλαμβάνουμε την πρυτανεία του παντείου ενάντια στην καταστολή και όλο το νέο πακέτο νόμων που στοχοποιεί τις καταλήψεις, την αυτοοργάνωση και την κοινωνική αντίσταση.



    εξω οι εργολάβοι από τις σχολές
    κανένας εργαζόμενος/η ενοικιαζόμενος, ανασφάλιστος, επισφαλής
    αλληλεγγύη στην κατάληψη του Α.Π.Θ.
    κάτω τα ξερά σας απ’ όλες τις καταλήψεις




    κατάληψη πρυτανείας
    παντείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή