20 Μαρ 2009

Κατάληψη στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Μαρτίου/ κείμενο που μοιράστηκε

Μετά από την δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και τον αγώνα που ακολούθησε η αντίληψη για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ίδια με πριν. Η εντεινόμενη επίθεση στους εργαζομένους εδώ και μια 20ετία σχεδόν βγήκε από την αφάνεια. Άρχισε ξαφνικά να γίνεται δημόσια συζήτηση για την εταιρείες υπεργολαβιών, επινοικίασης εργαζομένων. Τους σύγχρονους δουλεμπόρους που εξασφαλίζοντας προνομιακές σχέσεις με μεγάλους κρατικούς φορείς αντλούν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση εργαζομένων που αμείβονται με 400 και 500 € το μήνα για πλήρη απασχόληση. Άλλωστε ο εφεδρικός στρατός των ανέργων που διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα υπάρχει εκεί για να σπέρνει το φόβο σε κάθε εργαζόμενο. Αυτή την κοινωνική κατάσταση έρχονται να επωφεληθούν οι εργοδότες αυτών των εταιρειών. Σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται το ίδιο το κράτος και θεσμοθετεί νομικό πλαίσιο που νομιμοποιεί το δουλεμπόριο στο πλαίσιο της εργασιακής ευελιξίας. Έτσι και στο Α.Π.Θ. οι εργολάβοι της καθαριότητας έβαλαν πόδι βλέποντας μια μεγάλη ευκαιρία για εύκολο και γρήγορο κρατικό χρήμα.


Βλέποντας αυτή την κατάσταση ο ανυποψίαστος μέσος τηλεθεατής θα αναρωτιόταν που είναι το κράτος για άλλη μια φορά. Το κράτος και η πληθώρα των ελεγκτικών του μηχανισμών δεν απουσιάζουν ίσα ίσα κάνουν το παν γα να διευκολύνουν τα συγκεκριμένα αφεντικά. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τη στιγμή που τα αφεντικά της ΟΙΚΟΜΕΤ επικαλούνταν του ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας για να εξιλεωθούν στην κοινή γνώμη. Ελέγχους που ουσιαστικά υπάρχουν για να αθωώνουν τα αφεντικά και να μην δικαιώνουν ποτέ τους εργαζόμενους. είναι παραπλανητικό να θεωρούμε ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας απλά δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αντίθετα την κάνουν πολύ καλά υπερασπιζόμενες τα ταξικά συμφέροντα που έτσι και αλλιώς υπηρετούν. Και δυστυχώς οι φωτεινές εξαιρέσεις υπαλλήλων αυτών των υπηρεσιών που βοηθούν και στέκονται δίπλα σε εργαζόμενους απλά επιβεβαιώνουν το κανόνα.


Πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα χιλιάδες μπαράκια και καφετέριες της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας η πραγματικότητα είναι αφοπλιστική. Τα δικαστήρια, τα δημόσια νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια που τα λυμαίνονται οι δουλέμποροι της καθαριότητας δεν απέχουν και πολύ μακριά από τα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας. Για όλους αυτούς τους λόγους προχωράμε σε κατάληψη των γραφείων της επιθεώρησης εργασίας


Έξω οι εργολαβίες από το ΑΠΘ έξω οι εργολαβίες από παντού


Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος


Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου