9 Μαρ 2009

Κείμενο καλέσματος στην εκδήλωση για τις εργολαβίες.

ΟΥΤΕ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΩΝ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ

ΚΑΤΩ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τη Δευτέρα στις 22 Δεκέμβρη 2008 και ενώ ακόμη η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από τα γεγονότα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, η εργάτρια και μετανάστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, επιστρέφοντας από τη δουλειά της δέχεται δολοφονική επίθεση. Τραμπούκοι της ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο, της ανοίγουν το στόμα και την αναγκάζουν να το πιεί. Σήμερα νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και σε ζωτικά όργανα. Η Κ.Κούνεβα, καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ μέσω της εργολαβικής εταιρίας ΟΙΚΟΜΕΤ, είχε δώσει μάχες ενάντια στην εκμετάλλευση και στην εργοδοτική αυθεραισία και είχε απειληθεί πολλές φορές για αυτό. Η εν λόγο εταιρία, που ανήκει στον Γ. Οικονομάκη (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) αναλαμβάνει εργολαβίες για το δημόσιο.

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί ακόμη ένα τυχαίο περιστατικό. Συνέβη γιατί η συγκεκριμένη γυναίκα διεκδικούσε πραγματικά τα δικαιώματά της, τα δικά της και των συναδέλφων της. Ήταν μια στυγνή απόπειρα φίμωσης όλων των εργαζομένων. Συνέβη γιατί χρόνια τώρα υπάρχει και γιγαντώνεται ένα συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας –επισφάλεια- χωρίς δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης και διεκδίκησης. Ένα μοντέλο των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της επινοικίασης εργαζομένων, των stage , της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας , της ανεξέλεγκτης εργοδοτικής τρομοκρατίας, του σύγχρονου δουλεμπορίου.


ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ.?


Την τελευταία 20ετία η διοίκηση του Α.Π.Θ., εναρμονιζόμενη με την κυρίαρχη πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. στο χώρο της εργασίας και της εκπαίδευσης, επιλέγει να καταφεύγει στο συγκεκριμένο καθεστώς ελαστικής εργασίας το οποίο αντιμετώπιζε και η Κούνεβα στο χώρο δουλειάς της. Οι εργολαβικές σχέσεις στο δημόσιο και ειδικά στο Α.Π.Θ. σε γενικές γραμμές έχουν ως εξής: εργολαβικές εταιρείες συνάπτουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου με τους εργαζομένους, και στη συνέχεια οι εταιρείες αυτές, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό που εξαγγέλλει το πανεπιστήμιο συνάπτουν σύμβαση με αυτό, ώστε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται στους χώρους των σχολών – έχοντας πάντα ως εργοδότη την εργολαβική εταιρεία και όχι το δημόσιο. Ουσιαστικά οι εργολάβοι νοικιάζουν εργαζόμενους σε μια λογική σύγχρονου δουλεμπορίου εργασίας. Που σημαίνει αυθαίρετες μειώσεις μισθών των υπαλλήλων, «λευκές συμβάσεις» και συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και διαρκή εκφοβισμό των εργαζομένων μέσω του κινδύνου για μη ανανέωση της σύμβασης αλλά και της διαρκούς επιτήρησης από ελεγκτές-ρουφιάνους της εταιρίας.

Πιο συγκεκριμένα, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ, το Α.Π.Θ. αντί να διορίζει μόνιμους υπαλλήλους για την κάλυψη πάγιων θέσεων στις σχολές, όπως αυτές των καθαριστριών και των φυλάκων, διαλέγει το καθεστώς της εργολαβίας για εκατοντάδες εργαζόμενους σ’ αυτό. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά για το Α.Π.Θ. –ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ- ανήκει στην κοινοπραξία ΟΙΚΟΜΕΤ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ-ATLAS CLEANING. Στην ίδια κοινοπραξία με αυτή των δολοφόνων της Κούνεβα. Το άσυλο για άλλη μια φορά αντί για χώρος διακίνησης ιδεών μετατρέπεται σε χώρο επιδρομής των εργολαβικών και όχι μόνο επιχειρήσεων, χώρος οικονομικής διαπλοκής και συγκάλυψης αυθαιρεσιών. Από πότε άραγε έχει να εμφανιστεί η Επιθεώρηση Εργασίας στους χώρους του Α.Π.Θ.; Μπορεί ο κ. Μάνθος, που ευαισθητοποιήθηκε για την Κ.Κούνεβα δίνοντας 3.000 ευρώ στον λογαριασμό αλληλεγγύης να απαντήσει γιατί αποδέχεται το δουλεμπορικό καθεστώς των εργολαβιών στο Α.Π.Θ.;


Ακόμη η επισφαλής εργασία μέσα στο Α.Π.Θ. δεν άφορα μόνο το αμιγώς εργατοϋπαλληλικό προσωπικό (καθαρίστριες, τεχνικοί , φύλακες κλπ.) αλλά και τους ίδιους τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό. Στη λογική της ολοένα και αυξανόμενης έντασης της επιχειρηματικοποίησης του πανεπιστημίου, εργαζόμενοι στις γραμματείες και τις βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια προσλαμβάνονται φοιτητές με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και ανασφάλιστης εργασίας , ενώ τώρα πλέον και με το νέο νόμο πλαίσιο θεσμοθετείται η εν λόγω πρακτική και εντάσσεται μάλιστα στη κοινωνική πολιτική του κράτους όσον αφορά την εκπαίδευση με το καθεστώς των «ανταποδοτικών υποτροφιών». Η ίδια κατάσταση συναντάται ακόμη και στο νέο καθεστώς πρόσληψης διδακτικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (βλέπε εργαζόμενοι 407).


ΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ / ΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ…


Βρισκόμαστε μπροστά στην επιβολή ενός συγκεκριμένου μοντέλου εργασίας. Η επισφαλής εργασία αγγίζει όλο και περισσότερα κομμάτια των εργαζομένων. Πολλοί/ες φοιτητές/τριες και όχι μόνο που εργάζονται ήδη part time ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνουν αυτές οι νέες εργασιακές συνθήκες. Και γνωρίζουν το πόσο δύσκολο είναι να διεκδικήσεις αυτά που μέχρι πριν θεωρούνταν δεδομένα. Από την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση των τελευταίων χρόνων, της δια βίου εκπαίδευσης, της αξιολόγησης και της εξειδίκευσης, μέχρι την θεσμοθέτηση και τη νομιμοποίηση των εταιριών επινοικίασης εργαζομένων, της απελευθέρωσης των απολύσεων και του ωραρίου, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συγκροτείται η ενιαία πολιτική σε παιδεία και εργασία. Μια πολιτική των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και των εργοδοτών που θέλουν ένα νέο τύπο εργαζομένου – χωρίς δικαιώματα, χωρίς δυνατότητες συλλογικής διεκδίκησης με τις μαγικές λέξεις κινητικότητα, περιπλάνηση, προσωρινότητα, ανασφάλεια, να αποικίζουν το σύνολο της καθημερινότητας και του χρόνου του. Αυτή η κατάσταση μας αφορά άμεσα όπως επίσης και οι προοπτικές αγώνα ενάντια σε αυτή.


ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ


Τόσο από το γεγονός της δολοφονικής επίθεσης στην Κ.Κούνεβα και του κινήματος οργής και αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε με αφορμή αυτό, όσο και από τα γεγονότα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, βγαίνουμε πιο δυνατοί/ες, ικανοί και αποφασισμένες, να αντιπαρατεθούμε με το καθεστώς του σύγχρονου «εργασιακού μεσαίωνα» και με αυτό της εργοδοτικής-κρατικής τρομοκρατίας. Κόντρα στον επίσημο γραφειοκρατικοποιημένο συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που όχι μόνο δεν στήριξαν τις κινητοποιήσεις για την Κ.Κούνεβα, αλλά απασχολούν εργαζόμενους με εργολαβία ακόμα στα γραφεία τους και προσαρμόζονται στις νέες επισφαλείς εργασιακές σχέσεις αφήνοντας έξω από τα σωματεία τους εργαζόμενους που δουλεύουν part time, «με μπλοκάκι», «μαύρα» κτλ. Απαντάμε με ανυποχώρητο αδιαμεσολάβητο αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, με αυτό-οργάνωση και συντονισμό συνδικάτων, σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, με τους αγώνες στα χέρια πραγματικά των εργαζόμενων (ντόπιων και μεταναστών), των φοιτητών και των μαθητών.

Σε αυτή τη λογική παίρνουμε την πρωτοβουλία μια σειρά συλλογικότητες, σχήματα και αγωνιστές να αντιπαρατεθούμε με αυτό το καθεστώς και στο χώρο που σήμερα σπουδάζουμε, εργαζόμαστε ζούμε: στο χώρο του πανεπιστημίου. Μια διαδικασία που με εκδηλώσεις και δράσεις επιχειρεί να ανοίξει αυτή την συζήτηση και να συμβάλει στην πιο αποφασιστική και συντονισμένη δράση των φοιτητών και των εργαζόμενων προωθώντας τη μέσα στους ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους, τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων και τον μεταξύ τους συντονισμό. Με πεποίθηση ότι αυτός είναι ο δρόμος όχι μόνο για την κατάκτηση συγκεκριμένων υλικών νικών αλλά και για την διεκδίκηση μιας συνολικά διαφορετικής ζωής στην βάση των αναγκών, των επιθυμιών και των ονείρων μας.


  • ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ ΣΤΟ Α.Π.Θ.
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Α.Π.Θ.
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΟΝΙΜΗΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΚΑΙΣΤΑΘΕΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
  • ΕΞΩ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΜΕΤ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ Α.Π.Θ. - ΕΞΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ


ΠΟΡΕΙΑ: ΠΕΜΠΤΗ 19/2 ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 18.ΟΟ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/2 18.30 ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Πρωτοβουλία για την κοινή δράση ενάντια στις εργολαβίες στο Α.Π.Θ.

1 σχόλιο:

  1. Παιδιά, μπράβο σας! τα λέτε υπέροχα! και όλος ο λογικός κόσμος συμφωνεί ότι οι εργολαβίες θα καταστρέψουν την παιδεία! Αλλά ανοίξτε λίγο κι εκείνο το καημένο το "κτήριο Διοίκησης" γιατί χανόμαστε!!! μια μέρα μόνο. όχι περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή