1 Μαρ 2009

Καθαρίζουν με... απολύσεις/ αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

Σε μόνιμη «ανανέωση» φαίνεται πως βρίσκεται το προσωπικό της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε., όπου εργαζόταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Σε 1.569 ανέρχονται οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή «έφυγαν» από εκεί την τελευταία τριετία.


Πρόκειται για το ίδιο διάστημα που η καθαρίστρια των ΗΣΑΠ και γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) κατήγγειλε την εταιρεία για σωρεία παραβιάσεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.**Η τακτική αυτή όχι μόνο επιβεβαιώνεται αλλά «λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις» στον τομέα των εταιρειών που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.Καθεστώς επισφάλειαςΣτην ίδια έρευνα τονίζεται πως οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στους χώρους εργασίας γίνονται «σχεδόν μόνον κατόπιν καταγγελίας», και δεν προχωρούν πέρα από το εκάστοτε περιστατικό. Κι αυτό παρ' ότι για εκείνους που εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας είναι εξαιρετικά δύσκολο να τολμήσουν να μιλήσουν.

**Δεν είναι να απορεί, λοιπόν, κανείς που ο ιδιοκτήτης της «ΟΙΚΟΜΕΤ» Ν. Οικονομάκης για να αποδείξει πόσο άδικα πράγματα λέγονται για την εταιρεία του επικαλείται τους «95 ελέγχους» που έχουν κάνει στην εταιρεία -από το 2006 μέχρι και προ ημερών- διάφορες υπηρεσίες (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, ΣΔΟΕ κ.ά.), οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, «πάντα διαπιστώνουν τήρηση της εργατικής νομιμότητας».

Ο Ν. Οικονομάκης, βέβαια, μιλάει και για μόλις «12 απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου το 2008» και εξίσου μικρά νούμερα τις προηγούμενες χρονιές. Η αριθμητική του προφανώς απέχει πολύ από εκείνη του ΟΑΕΔ, που αναφέρει πως από την «ΟΙΚΟΜΕΤ» «έφυγαν» ή απομακρύνθηκαν:

- Το 2008 695 εργαζόμενοι. Οι 248 οικειοθελώς και οι υπόλοιποι μετά από καταγγελία των συμβάσεών τους από την επιχείρηση (οι 54 είχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι 393 ορισμένου χρόνου).

- Το 2007 349 εργαζόμενοι (126 οικειοθελώς, 60 αορίστου χρόνου και 163 ορισμένου χρόνου).

- Το 2006 525 εργαζόμενοι (125 οικειοθελώς, 85 αορίστου χρόνου και 315 ορισμένου χρόνου).

**Για να πάρουν τα συγκεκριμένα στοιχεία οι συνδικαλίστριες της ΠΕΚΟΠ πηγαινοέρχονταν επί ένα χρόνο στον ΟΑΕΔ Πειραιά και χρειάστηκε να προσκομίσουν γνωμάτευση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι η στατιστική των απολύσεων δεν αποτελεί «προσωπικό δεδομένο», όπως ισχυρίζονταν τα στελέχη του οργανισμού.Η κατακραυγή για την επίθεση στην Κ. Κούνεβα φαίνεται πως ανάγκασε τελικά διάφορες υπηρεσίες να δείξουν ότι αφυπνίζονται.

**Η εντολή της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Ράικου ανάγκασε αντιστοίχως την ελληνική αστυνομία να ξανανοίξει το φάκελο της αρχικής της έρευνας για την επίθεση στην Κ. Κούνεβα, που κρίθηκε ελλιπής. Ετσι, περίπου ένα μήνα μετά το συμβάν οι έρευνες επεκτάθηκαν στο χώρο των εταιρειών σεκιούριτι, με τον οποίο φέρεται να σχετίζεται ο δράστης της επίθεσης.

Οι άλλες εταιρείες

Τέτοια εταιρεία έχει και ο Ν. Οικονομάκης. Πρόκειται για την «Zircon Security Services and Systems Α.Ε.», στην οποία αντιπρόεδρος είναι η διευθύντρια προσωπικού της «ΟΙΚΟΜΕΤ» Ελένη Γισδάκη. Στο δ.σ. της «Zircon» συμμετέχουν και τα άλλα δύο μέλη του δ.σ. της «ΟΙΚΟΜΕΤ», ο πρώην αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Αγγ. Μάστορας, και ο Παν. Νίκας.

**Τόσο ο Ν. Οικονομάκης όσο και άλλα στελέχη που πέρασαν από τις εταιρείες του την τελευταία οκταετία προέρχονται από το χώρο της ΠΑΣΚΕ (ο ίδιος, μας είπε πως άρχισε το συνδικαλισμό ως φυσιοθεραπευτής στο ΟΑΚΑ).Στο ιδρυτικό δ.σ. της «ΟΙΚΟΜΕΤ» συμμετείχε επίσης η σύζυγός του, Θάλεια Κονδυλάκη, τότε συμβασιούχος και πλέον μόνιμη εργασιακή σύμβουλος στον ΟΑΕΔ. Δεν διευκρινίζεται αν είναι και σήμερα μέτοχος της εταιρείας. Οσα χρόνια ήταν συμβασιούχος δεν υπήρχε ασυμβίβαστο με τη συμμετοχή της σε μια εταιρεία, έστω κι αν αυτή απασχολούσε -και απασχολεί- προσωπικό.

**Ο Ν. Οικονομάκης, πάντως, επιβεβαιώνει πως μέχρι το 2004 -όταν ο ΟΑΕΔ εξαίρεσε τις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού, σεκιούριτι κ.λπ. από τα προγράμματά του- η «ΟΙΚΟΜΕΤ» είχε επιδοτηθεί μέσω προγραμμάτων του οργανισμού για να προσλαμβάνει ανέργους.


Εισπράττει βαρέα, πληρώνει λαθραία



Η «ΟΙΚΟΜΕΤ» εισπράττει από τον ΗΣΑΠ χρήματα για να πληρώνει το προσωπικό με βαρέα και ανθυγιεινά (σύμφωνα με την κλαδική συλλογική σύμβαση) και είναι παράνομο να μην τα αποδίδει στους εργαζόμενους, τονίζει συνδικαλιστικό στέλεχος του ΗΣΑΠ. Η εταιρεία περιέκοψε τις αποδοχές και τα ένσημα του προσωπικού, επικαλούμενη την υποχρέωσή της να καθιερώσει 5ήμερη αντί 6ήμερης εργασίας και την προσθήκη ημίωρου διαλείμματος, χωρίς να αναθεωρηθεί το κόστος της σύμβασής της με τον ΗΣΑΠ. Αν η εταιρεία επιμείνει στην στάση της, «η σύμβαση πρέπει να αναθεωρηθεί ή να καταγγελθεί», εκτιμούν οι συνδικαλιστές.


**Στην ίδια σύμβαση περιλαμβάνονται κι άλλες ρήτρες, η τήρηση των οποίων αμφισβητείται: Προβλέπεται πως ο ανάδοχος θα πληρώνεται μόνο αν προσκομίζει κάθε μήνα αποδεικτικά μισθοδοσίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς του προσωπικού, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ονομαστικές καταστάσεις εργαζομένων σε κάθε χώρο, υπογεγραμμένες και από τους ίδιους κ.ά. Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι συμμορφώνεται και δεν πληρώνει μέσω τραπεζών «μόνο όταν οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν λογαριασμό».

**Η ΠΕΚΟΠ καταγγέλλει πρακτικές που φωτογραφίζονται άμεσα ή έμμεσα και στην έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, π.χ. ότι μαζί με την υπογραφή της σύμβασης εργασίας τους εξαναγκάζονται να υπογράψουν και ένα λεύκο δελτίο εθελούσιας μετατροπής της που η επιχείρηση συμπληρώνει όποτε θελήσει (π.χ. ως εθελούσια αποχώρηση).

**Με παρόμοιους τρόπους καταγγέλλεται πως απομακρύνθηκαν πολλοί από τους εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ, που μετά το 2006 διαμαρτυρήθηκαν για τη μονομερή μετατροπή των συμβάσεών τους. Μεταξύ αυτών ήταν και η μητέρα της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Η μετατροπή εκείνη επέφερε σημαντικά κέρδη στην εταιρεία, αφού με την προσθήκη μισής ώρας διαλείμματος -που αφαιρέθηκε από την 6ωρη βάρδια- οι αμοιβές περικόπηκαν (περίπου από 700 σε 560 ευρώ) και η ασφάλιση άλλαξε (από βαρέα ένσημα σε μεικτά).

**Από το 2000 που συστάθηκε μέχρι σήμερα, η «ΟΙΚΟΜΕΤ» έχει φτάσει να δηλώνει ετήσιο τζίρο σχεδόν 12 εκατ. ευρώ. Ο ΗΣΑΠ είναι πελάτης της από το 2003. Συμβάσεις έργου καθαριότητας έχει και με διάφορους δημόσιους οργανισμούς, ενώ διεκδικεί πολλά άλλα δημόσια και ιδιωτικά έργα.


ΑΓΓ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 01/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου