21 Μαΐ 2009

Οι εργολαβίες δε φεύγουν με υποσχέσεις

Στα πλαίσια του πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης που ξεκίνησε με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα άνοιξε η κουβέντα για το ζήτημα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μια αποτύπωση αυτών των σχέσεων στο ΑΠΘ είναι το καθεστώς των εργολαβιών στο οποίο εργάζεται το εργατουπαλληλικό προσωπικό που απασχολείται στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τους κήπους ή καλύπτοντας άλλες πάγιες και διαρκείς ανάγκες του πανεπιστημίου. Το καθεστώς αυτό τείνει να γενικευτεί σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή τη βάση συγκροτήθηκε στο ΑΠΘ πρωτοβουλία ενάντια στις εργολαβίες με αίτημα να φύγουν οι εργολάβοι και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, η οποία με σκοπό την ανάδειξη του ζητήματος προχώρησε στην κατάληψη της πρυτανείας, δημιουργώντας παράλληλα και άλλα γεγονότα όπως πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο κ.ά. Οι στόχοι τους οποίους και έθετε από την αρχή η πρωτοβουλία είναι:

· Η αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.
· Να φύγουν οι εργολάβοι από το ΑΠΘ
· Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι


Σαν ένα αποτέλεσμα της πίεσης, η πρυτανεία δεσμεύτηκε να ερευνήσει τρόπους για να φύγουν οι εργολάβοι και προέτρεψε τους εργαζόμενους να καταγγείλουν τυχόν αυθαιρεσίες.
Ωστόσο, δύο εβδομάδες πριν, η επιθεώρηση εργασίας ήρθε στο Α.Π.Θ ύστερα από αίτηση του σωματείου των εργαζομένων με εργολαβίες στο πανεπιστήμιο και έγιναν συνολικά 27 καταγγελίες από τους εργαζόμενους. Η κύρωση δεν άργησε να έρθει από τους εργολάβους και την προηγούμενη εβδομάδα 2 από τους εργαζόμενους που έκαναν καταγγελίες υπέστησαν απειλή για δυσμενή μετάθεση, μόνο γιατί μίλησαν ανοιχτά στην επιθεώρηση εργασίας. Όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο πρύτανης είχε ενθαρρύνει προηγουμένως τους εργαζόμενους να μιλήσουν, με την υπόσχεση ότι θα τους προστατέψει απέναντι στους εργολάβους. Ο ένας εργαζόμενος επέστρεψε στη θέση του, ενώ, ο δεύτερος ύστερα από διαμαρτυρία και πίεση φοιτητών, είναι επίσης πιθανό να επιστρέψει. Το εξοργιστικό είναι ότι η πρυτανεία φαίνεται να ανέχεται ακόμα τέτοιου είδους ενέργειες που τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, κάνοντας πλάτες στους εργολάβους που η ίδια δεσμεύτηκε ότι θα διώξει!


Με βάση τη σύμβαση ανάμεσα στο Α.Π.Θ και τις εργολαβικές εταιρίες, η πρυτανεία υποχρεούται να κηρύξει έκπτωτη την εργολαβία αν διαπιστωθούν 3 παραβάσεις από την επιθεώρηση εργασίας. Η σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας που έχει καταγραφεί από την επιθεώρηση υποχρεώνουν τη διοίκηση του πανεπιστημίου, βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει, να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο. Σε περίπτωση που δε γίνει αυτό η πρυτανεία είναι ένοχη για παράβαση καθήκοντος και αποδεικνύεται ότι το ΑΠΘ είναι όμηρος του καθεστώτος των εργολάβων.


Το ζήτημα των εργολαβιών αφορά όλους μας και η κατάργησή τους μπορεί να γίνει μόνο μέσα από κοινό αγώνα. Καλούμε φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, εργαζόμενους, φοιτητές και ανέργους σε συντονισμένη κοινή δράση για να πάψει το απαράδεκτο δουλεμπορικό καθεστώς των εργολαβιών στο ΑΠΘ.


Καλούμε στη συνάντηση συντονισμού σωματείων και αγωνιστών την παρασκευή 22 Μαϊου στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο


Πρωτοβουλία ενάντια στις εργολαβίες στο Α.Π.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου