12 Νοε 2009

ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

Στα μέσα Σεπτέμβρη, βρίσκονταν σε εξέλιξη δύο δίκες που αφορούσαν τον πρώην εργαζόμενο στη φύλαξη του Α.Π.Θ., Τζίργα Δημήτριο. Η πρώτη δίκη ήταν ενάντια στην ASPIS (εταιρεία φύλαξης) και η δεύτερη, ενάντια στην εργολάβο εταιρία που προηγήθηκε της ASPIS (Κουκουλής). Το αντικείμενο και των δύο δικών ήταν η παράνομη απόλυση, κατακράτηση δεδουλευμένων και αντικανονική αλλαγή μισθού (μείωση 1000 ευρώ), από μεριάς των εργολαβικών εταιρειών προς τον Τζίργα. Κατάφερε να κερδίσει και τις δύο δίκες. Συγκεκριμένα κέρδισε αποζημίωση 19.000 ευρώ από την εργολαβία Κουκουλή και 70.000 από την ASPIS. Την Παρασκευή 9/10 ενώ επέστρεφε από το δικαστήριο από όπου παρέλαβε την καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης, δέχθηκε επίθεση. Συγκεκριμένα, ενώ ήταν σταματημένος σε φανάρι, ένα λευκό βανάκι σταμάτησε από πίσω του, επιτάχυνε, τον χτύπησε πλαγιομετωπικά και εξαφανίστηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο Τζίργας να σπάσει το χέρι του και το πόδι του. Ευτυχώς δεν υπέστη κάποιο σοβαρότερο τραυματισμό. Θεωρούμε ότι η επίθεση αυτή δεν ήταν τυχαία και συνέβη ακριβώς επειδή ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, παρά τις απειλές που είχε

δεχθεί, διεκδίκησε τα δικαιώματά του και κέρδισε πανηγυρικά. Αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Πολλοί εργαζόμενοι δέχονται απειλές ή επιθέσεις οι οποίες όμως δεν μαθαίνονται ποτέ λόγω του φόβου και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Αν και έχουν κατατεθεί μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, είναι αναμενόμενο ότι δε θα υπάρξει νομική δικαίωση για τον Τζίργα, όπως και στην περίπτωση της δολοφονικής επίθεσης κατά της Κ. Κούνεβα. Πέρα από τις μηνύσεις προς τις εργολαβίες, ο Τζίργας κατέθεσε μήνυση και κατά του ΑΠΘ για συγκάλυψη των παρανομιών εις βάρος του. Η Σύγκλητος, μετά τον περσινό αγώνα κατά των εργολαβιών, είχε λάβει απόφαση ότι θα λύσει το πρόβλημα των εργολαβιών του Α.Π.Θ. για να σταματήσει το σύγχρονο αυτό δουλεμπόριο.


Παρόλαυτα, οκτώ μήνες μετά, το πανεπιστήμιο προκηρύσσει και πάλι διαγωνισμό για ανάθεση έργου σε εργολαβική εταιρεία που θα αναλάβει την φύλαξη του πανεπιστημιακού χώρου, με προϋπολογισμό άνω των 17 εκατομμυρίων ευρώ, για 240 εργαζομένους, για δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο θα ξοδέψει 36.000 ευρώ ανά εργαζόμενο κατ' έτος, ενώ οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων δεν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ το χρόνο. Τα υπόλοιπα χρήματα γίνονται εργολαβικό κέρδος με την απόλυτη γνώση και σύμπραξη του Α.Π.Θ.


Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι οι εργολαβίες κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας του πανεπιστημίου, όπως εσκεμμένα πολλοί χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για τη συνέχιση τους.


Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του πανεπιστημίου που επιτρέπει το σύγχρονο

δουλεμπόριο μέσα στο Α.Π.Θ. η οποία προκύπτει από μια γενικότερη πολιτική

ιδιωτικοποίησης στους δημόσιους χώρους.

Απαιτούμε να κηρυχθεί άμεσα έκπτωτη η εργολαβική εταιρία που έχει αναλάβει για το τρέχον διάστημα τη φύλαξη στο ΑΠΘ. Οι παρανομίες της εταιρείας αυτής απορρέουν από τους όρους της ίδιας της σύμβασης με το πανεπιστήμιο, που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων, την καταβολή μισθών, επιδομάτων κλπ και επιβεβαιώνονται από τις δικαστικές αποφάσεις των δικών του Τζίργα.

Καμία εργολαβία στο Α.Π.Θ. και πουθενά.

Οι εργαζόμενοι των εργολαβιών να προσληφθούν άμεσα από το πανεπιστήμιο ως

μόνιμοι.


ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου